Τους πρώτους μήνες, είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε όσο το δυνατό γρηγορότερα στο κλάμα του μωρού σας. Αυτό δε σημαίνει ότι το κακομαθαίνετε. Αντιθέτως, η προσοχή που του δίνετε του προσφέρει την αίσθηση της ασφάλειας που χρειάζεται. Εσείς από την πλευρά σας, μαθαίνοντας να φροντίζετε τις ανάγκες του, θα αποκτήσετε σιγουριά για τις μητρικές σας ικανότητες.

Σύμφωνα με τις έρευνες, όταν οι γονείς παίρνουν αγκαλιά το μωρό τους κάθε φορά που κλαίει, το πιθανότερο είναι ότι το μωρό αυτό θα κλαίει λιγότερο σε ηλικία ενός έτους σε σχέση με ένα μωρό που το αφήνουν να κλάψει μέχρι να ξεθυμάνει.

Μήπως το κακομαθαίνω;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να κακομάθετε ένα πολύ μικρό μωρό. Σε αντίθεση με το μικρό παιδί που μπορεί να κλάψει ή να γκρινιάξει για ένα παιχνίδι που βλέπει στη βιτρίνα, τα βρέφη κλαίνε με βάση τις πολύ πραγματικές ανάγκες τους για ξεκούραση, τροφή ή ηρεμία. Κι αυτό, γιατί το κλάμα είναι η μοναδική γλώσσα επικοινωνίας τους.

Πρέπει να παρατάω τα πάντα όταν κλαίει το μωρό;

Όχι απαραίτητα. Όταν το μωρό γίνει μερικών εβδομάδων, θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις διαφορές στο κλάμα του. Ο ήχος και η διάρκεια του κλάματος θα σας δίνει να καταλάβετε πότε είναι υπερβολικά κουρασμένο, πότε πεινάει, πότε βράχηκε ή πότε πονάει.

Όταν το κλάμα του δείχνει ότι πονάει, θα πρέπει να ανταποκρίνεστε αμέσως. Ωστόσο, μόλις δείτε ότι δε βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν είναι κακό να το αφήσετε να περιμένει λιγάκι αν είναι απαραίτητο. Στόχος σας είναι να βοηθήσετε το μωρό να προβλέπει την ανταπόκρισή σας. Πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται στην παρουσία σας. Επίσης, καλό θα ήταν να ανταποκρίνεστε προτού εξαντληθεί από το κλάμα, καθώς έτσι θα είναι ευκολότερο να το ηρεμήσετε και το κλάμα του θα υποχωρήσει συντομότερα.

 

Για εξειδικευμένες συμβουλές που αφορούν είδη βρεφανάπτυξης & είδη μπεμπέ (καρότσια, παρκοκρέβατα, περπατούρες, ριλάξ, κούνιες κτλ.) μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά με τους ειδικούς συμβούλους της εταιρίας.